WAT ALS?

Wat de covidmodellen en -curves ons leren over het virus, over onszelf en over de toekomst

Niel Hens
Christel Faes

Synopsis

In maart 2020 werden we wakker in een nieuwe wereld. We gingen in lockdown, onze ziekenhuizen werden overspoeld, corona beheerste het nieuws. Gelukkig telt ons land een aantal biostatistici, virologen, epidemiologen en andere wetenschappers met wereldvermaarde expertise in het modelleren van infectieziekten. Niel Hens en Christel Faes beschrijven hoe zij samen met hun collega’s op zoek gingen naar antwoorden in die woelige en onzekere periode. Zij bieden een blik achter de schermen – met welke gegevens konden ze aan de slag? Op welke vragen zochten ze eerst een antwoord en waarom? Wat was de impact van hun onderzoek tijdens deze gezondheidscrisis zonder voorgaande?

Voor al wie wil begrijpen wat er allemaal schuilging achter ‘de dagelijkse coronacijfers’, biedt Wat Als? een leidraad om dieper te duiken in de groeiende wetenschap over COVID-19 en het coronavirus. Wat kunnen we leren uit welke modellen, waar schoten ze tekort? En misschien het allerbelangrijkste: welke lessen kunnen we trekken voor de toekomst om beter voorbereid te zijn op een volgende pandemie.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
WAT ALS?
Author(s)
Niel Hens , Christel Faes
ISBN
9789461175304
Publication date
26-10-2023
Pages
240
Language

Niel Hens

Prof. Niel Hens is wiskundig epidemioloog aan UHasselt en UAntwerpen en directeur van het Data Science Instituut in Hasselt. Hij bouwde jarenlange ervaring op in het modelleren van infectieziekten en adviseerde op basis van die expertise beleidsmakers in binnen- en buitenland over ebola-uitbraken en meer recent de COVID-19-pandemie.

More about Niel Hens

Christel Faes

Prof. Christel Faes is biostatisticus aan UHasselt en vicedirecteur van het Data Science Instituut. Op basis van haar uitgebreide expertise in epidemiologie voor zowel menselijke als dierlijke infectieziekten adviseerde zij de COVID-19-taskforce in ons land.

More about Christel Faes

You may also be interested in ...

Education
GAME CHANGER (ENG)

Koen Timmers

Show details
Education
VOORBIJ TRANSNATIONALE ADOPTIE

Sophie Withaeckx & Atamhi Cawayu & Chiara Candaele

Show details
Show details
Education
GAME CHANGER (NL)

Koen Timmers

Show details
Education
TIME REVEALS EVERYTHING

Theun Pieter van Tienoven & Joeri Minnen & Bram Spruyt

Show details