WAAROM GELE HESJES NIET MET EEN BAKFIETS RIJDEN

Over klimaatverandering, ongelijkheid en beleid

Wim Van Lancker
Adeline Otto

Synopsis

Het probleem van de klimaatverandering is het probleem van de ongelijkheid. Terwijl de gele hesjes op straat komen om te protesteren tegen hoge brandstofprijzen, eisen de klimaatactivisten dat er komaf wordt gemaakt met fossiele brandstoffen. Doortastend beleid is dringend nodig maar blijft uit. Want het klimaatbeleid vandaag maakt vooral de sterken sterker, en raakt de meest kwetsbaren het hardst. En dat zorgt voor sociale onrust. In dit klimaatessay tonen Wim Van Lancker en Adeline Otto dat het wél kan: een effectief klimaatbeleid dat de gele hesjes verzoent met de klimaatactivisten. En daarvoor is in de eerste plaats een sterke welvaartsstaat nodig. Het is pas als het sociaal beleid en het klimaatbeleid elkaar versterken, dat politici en burgers, van gele hesjes tot klimaatactivisten, de keuzes kunnen maken die nodig zijn om het tij te keren. Inzetten op technologie of minder economische groei zal niet volstaan. Klimaatverandering kan niet worden aangepakt als ongelijkheid wordt genegeerd. En de tijd dringt.

In de reeks 'De klimaatessays' linken wetenschappers uit verschillende wetenschappelijke disciplines hun expertiseveld aan de klimaatverandering. Het resultaat is een bundeling van verrassende en vernieuwende inzichten over de grootste maatschappelijke uitdaging voor de komende decennia.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
WAAROM GELE HESJES NIET MET EEN BAKFIETS RIJDEN
Author(s)
Wim Van Lancker , Adeline Otto
ISBN
9789461173362
Publication date
04-05-2022
Pages
136
Language
Dutch

De Klimaatessays

In de reeks De klimaatessays linken wetenschappers uit verschillende wetenschappelijke disciplines hun expertiseveld aan de klimaatverandering. Het resultaat is een bundeling van verrassende en vernieuwende inzichten over de grootste maatschappelijke uitdaging voor de komende decennia.
#De Klimaatessays

Wim Van Lancker

Wim Van Lancker is professor sociaal werk en sociaal beleid, verbonden aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven. Hij onderzoekt de impact van de welvaartsstaat en het sociaal beleid op armoede en ongelijkheid in België en Europa, en hoe de grote uitdagingen van onze tijd daar een invloed op hebben.

More about Wim Van Lancker

Adeline Otto

Adeline Otto is postdoctoraal onderzoeker (FWO) aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven. In haar onderzoek analyseert ze sociaal beleid en de effecten ervan op sociale ongelijkheid, sociale inclusie en de kwaliteit van de arbeid. In haar meest recente werk bestudeert ze eco-sociaal beleid, evenals sociale ongelijkheden en publieke attitudes in België en Europa bij de overgang naar een koolstofarme samenleving.

More about Adeline Otto

You may also be interested in ...

Climate, sustainability, and energy
STAAT DE WERELD IN BRAND?

Mathieu Blondeel & Moniek de Jong

Show details
Climate, sustainability, and energy
CONSUMEREN ALS KONIJNEN (HERZIENE EDITIE)

Soumaya Majdoub

Show details
Climate, sustainability, and energy
WIJ, AARDE

Manuel Sintubin

Show details
Climate, sustainability, and energy
VAN KLIMAATVERANDERING NAAR SYSTEEMVERANDERING (HERZIENE EDITIE)

Sara Vicca & Ann Crabbé

Show details
Climate, sustainability, and energy
WATER

Marc Van Molle

Show details
Climate, sustainability, and energy
THE FUTURE POLAR BEAR

Louis Beyens & Rinie van Meurs

Show details