VOLTOOID VERLEDEN, ONVOLTOOIDE GESCHIEDENIS

Een essay over geschiedenis en identiteit

Peter Stabel
Jeroen Puttevils

Study books

Synopsis

Het begrip ‘identiteit’ beroert, verbindt en verdeelt. Het gaat dan om hoe de eigen natie een bepaalde identiteit uitdraagt, hoe leden van die natie daaraan moeten conformeren, om genderidentiteit, om uiterlijke kenmerken van mensen. Die laatste twee worden soms samengebracht onder de noemer ‘woke’, als verzet tegen discriminatie op basis van gender, beperking of ras. Wetenschappers bestuderen deze fenomenen als nooit tevoren. Populaire politici en opiniemakers schrijven er boekjes over. Maar wat betekent identiteit nu echt en wat doet identiteit met de visie op het verleden, met geschiedenis?

Voltooid Verleden, onvoltooide geschiedenis onderzoekt hoe identiteit en geschiedenis elkaar voortdurend beïnvloeden. Identiteiten zijn niet alleen een voorwerp van historische studie, ze bepalen ook grotendeels hoe dat historisch onderzoek eruitziet. Geschiedenis is immers cruciaal voor het boetseren van identiteiten. Dit essay claimt dat in dat proces het beeld van het verleden continu verandert, met alle risico’s van dien, want geschiedenis en dus het verleden worden systematisch ingezet om bepaalde identiteiten te onderbouwen. Debat en de steeds veranderende bevraging van dat verleden vormen anderzijds ook de essentie van het historisch verhaal en geven net rijkdom aan het onderzoek. Omdat er vele identiteiten zijn, kan geschiedenis dus in principe enkel meerstemmig zijn.

Specifications

Title
VOLTOOID VERLEDEN, ONVOLTOOIDE GESCHIEDENIS
Author(s)
Peter Stabel , Jeroen Puttevils
ISBN
9789461175298
Publication date
09-10-2023
Pages
256
Language

Peter Stabel

Peter Stabel is gewoon hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen. Hij is verbonden aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis en heeft gepubliceerd over de sociale, economische en cultuurgeschiedenis van de steden in de Lage Landen.

More about Peter Stabel

Jeroen Puttevils

Jeroen Puttevils is hoofddocent middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen. Hij is eveneens verbonden aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis en doet onderzoek naar hoe mensen in het verleden naar de toekomst keken.

More about Jeroen Puttevils

You may also be interested in ...

History
HOEDERS VAN DE STAAT

Jan Naert

Show details
History
THE FORGOTTEN CHILDREN OF THE WAR

Paul De Keulenaer

Show details
History
DE ERFENIS VAN 1947

Yannis Skalli-Housseini & Luk Van Langenhove

Show details
History
DE BELGISCHE REGERINGEN SINDS 1831

Emmanuel Gerard & Frederik Verleden

Show details