Synopsis

Vlaanderen is superdivers: één op vier Vlamingen heeft een migratieachtergrond. Liefst drie op vier Brusselaars hebben wortels in migratie. Ons land diversifieert iedere dag een beetje meer. Vlaanderen zal nooit meer zo wit zijn als vroeger, ook al leven bijna twee op drie Vlamingen nog steeds in eerder witte wijken.

De diversiteit is ongelijkmatig gespreid: waar het samenleven in diversiteit de dagelijkse realiteit is voor de ene, is het voor anderen nog ver van hun bed. In steden als Brussel, Antwerpen, Genk of Vilvoorde heeft de meerderheid van de inwoners wortels in migratie. De superdiversiteit suburbaniseert en waaiert in de 21ste eeuw ook uit naar kleinere steden en ruimere stadsregio’s.

Dit boek brengt het proces van superdiversifiëring de voorbije drie decennia op een unieke manier in kaart. Het toont de opschaling, ruimtelijke spreiding en de snelheid van onze superdiverse realiteit. Tot op wijkniveau laat het zien hoe woningkenmerken en wijkkenmerken samenhangen met deze diversifiëring.

Inzicht in die ruimtelijke spreiding is cruciaal voor beleid. Vlaanderen worstelt immers nog steeds met die super - diversiteit. Verkrampte en gepolariseerde reacties houden het wij-zij-denken in stand. Hoe raken we van deze worsteling naar een erkenning van superdiversiteit als realiteit? Hoe maken we ons beleid – ook lokaal – meer verbindend en toekomstgericht?

Dit boek is een must voor al wie inzicht wil in de ruimtelijke neerslag van diversiteit en voor al wie er op een verbindende en niet-polariserende manier mee aan de slag wil gaan. Het richt zich tot oude en nieuwe Vlamingen, tot lokale besturen en onderwijsprofessionals, tot ruimtelijke planners en zorg - verstrekkers, tot integratiemedewerkers en beleidsmakers. Het toont de diversiteit van oude en nieuwe Vlamingen vandaag en verkent het superdiverse Vlaanderen van morgen.

Specifications

Title
SUPERDIVERS VLAANDEREN
Author(s)
Dirk Geldof , Roxanne Vanhaeren , Brecht Vandekerckhove , Pascal De Decker , Willemien Van Damme
ISBN
9789461175267
Publication date
11-10-2023
Pages
152
Language

Dirk Geldof

Dirk Geldof is socioloog. Hij is deeltijds hoogleraar aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen en senior-onderzoeker aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Odisee hogeschool. Hij doet onderzoek naar migratie, superdiversiteit en vluchtelingen.

More about Dirk Geldof

Roxanne Vanhaeren

Roxanne Vanhaeren is geograaf. Ze werkt als ruimtelijk onderzoeker bij Atelier Romain, een studiebureau gespecialiseerd in ruimtelijk onderzoek, ruimtelijk ontwerp en het instrumentarium van de ruimtelijke ordening.

More about Roxanne Vanhaeren

Brecht Vandekerckhove

Brecht Vandekerckhove is geograaf en stedenbouwkundige, en partner bij Atelier Romain.

More about Brecht Vandekerckhove

Pascal De Decker

Pascal De Decker is socioloog en ruimtelijk planner. Hij is hoogleraar aan het Departement Architectuur van de KU Leuven en docent aan AMRP van de UGent. Zijn onderzoek focust op de ruimtelijke aspecten van wonen en woonbeleid.is socioloog en ruimtelijk planner. Hij is hoogleraar aan het Departement Architectuur KU Leuven en docent aan AMRP van UGent. Zijn onderzoek focust op de ruimtelijke aspecten van wonen en woonbeleid.

More about Pascal De Decker

Willemien Van Damme

Willemien Van Damme is socioloog en pedagoog. In haar doctoraatsonderzoek exploreert ze de groeiende diversiteit in niet-grootstedelijke context.

More about Willemien Van Damme

You may also be interested in ...

Spatial planning, mobility, and urban studies
ONBEGONNEN WERK

Paul Blondeel

Show details
Spatial planning, mobility, and urban studies
THE RISE OF THE COMMON CITY

Louis Volont & Thijs Lijster & Pascal Gielen

Show details
Spatial planning, mobility, and urban studies
DE STAD BETER NA CORONA?

Luce Beeckmans & Eric Corijn & Stijn Oosterlynck

Show details
Spatial planning, mobility, and urban studies
COLLECTIVE HOUSING

Joren Sansen & Michael Ryckewaert

Show details
Spatial planning, mobility, and urban studies
TOWARDS A METROPOLITAN CITY CENTRE FOR BRUSSELS

Sofie Vermeulen & Jean-Philippe De Visscher & Aniss M. Mezoued

Show details
Spatial planning, mobility, and urban studies
DE VIJFHOEK VOORBIJ

Aniss M. Mezoued & Sofie Vermeulen & Jean-Philippe De Visscher

Show details