PAUL J. TIMBAL, “WHY THE BELGIAN DIAMONDS NEVER FELL INTO ENEMY HANDS. MAY 10, 1940 – JUNE 23, 1940” (kcg)

Bruno Comer

Synopsis

In 1940 was Paul Timbal gedelegeerd bestuurder van de Antwerpse Diamantbank. Op 11 mei bracht hij de diamanten die de bank onder haar hoede had, en die zeker 100 miljoen frank (van toen) waard waren, over naar Brussel. Why the Belgian diamonds never felt into the enemy hands brengt het verhaal van de odyssee die daarop volgde en pas op 23 juni zou eindigen in Londen. Dag na dag beschrijft Timbal de zes turbulente weken die zich afspelen tegen de achtergrond van de Duitse Blitzkrieg en de exodus die erop volgde. De verwarring en de levensomstandigheden van die tragische periode tekenen de sfeer in dit boek. Er komen heel wat gegevens aan het licht over de standpunten van topfiguren uit de financiële en diamantwereld, over het gedrag van de politici en over de dilemma's waarmee Timbal af te rekenen krijgt. Het verslag is meer dan drie jaar na de feiten geschreven, maar de passie van die dagen klinkt er krachtig in door.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
PAUL J. TIMBAL, “WHY THE BELGIAN DIAMONDS NEVER FELL INTO ENEMY HANDS. MAY 10, 1940 – JUNE 23, 1940” (kcg)
Author(s)
Bruno Comer
ISBN
9782870440117
Publication date
01-01-2014
Language
English

Koninklijke Commisie voor Geschiedenis

Dit is een uitgave van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis / Ceci est une publication de la Commission royale d'Histoire / This is a publication of the Royal Historical Commission
#Koninklijke Commisie voor Geschiedenis

Bruno Comer

Bruno Comer (1955) studeerde rechten aan de KU Leuven en behaalde het Certificate of International Studies aan de Johns Hopkins University in Bologna (Italië). Hij was jarenlang bedrijfsjournalist bij KBC Bank & Verzekering. In 2009 schreef hij samen met Chaim Even-Zohar een bedrijfsgeschiedenis van de Antwerpse Diamantbank dat aan de basis ligt van het huidige werk. Hij is auteur van een boek over de veldtocht van mei 1940: Mei '40, de onbegrijpelijke nederlaag en gaf een informatief boek uit over het kapitalisme dat in de eerste plaats bestemd is voor jongeren: Kapitalisme zonder cijfers. Met een eerdere versie van dit werk won hij in 1996 een premie in een literaire wedstrijd voor het essay van de Provincie West-Vlaanderen. Hij heeft vijf jeugdboeken op zijn naam staan waarvan de eerste, Gok om Damnos, in 1985 bekroond werd met de Jacob van Maerlantprijs voor debutanten.

More about Bruno Comer