Synopsis

Sporten is een van onze favoriete vrijetijdsbestedingen, maar helaas vindt ook in de sport seksueel geweld plaats. Kinderen en jongeren zijn daarin het meest kwetsbaar. Een trainer die de speelsters bespiedt onder de douche, een sportster die haar teamgenote dwingt tot seksuele spelletjes, een kinesist die een sporter seksueel misbruikt. In Ongelijk spel vertellen slachtoffers over wat hen als kind of tiener is overkomen. Dit boek geeft hen een stem en weerlegt aan de hand van getuigenissen tien hardnekkige mythes over seksueel geweld in de sport. Ongelijk spel biedt een houvast in de omgang met dit delicate thema en geeft sporters, maar ook ouders, begeleiders en bestuurders een antwoord op hun mogelijke vragen. Hoe groot is het probleem? Worden enkel meisjes slachtoffer van seksueel geweld in de sport? Waar kan ik terecht met een bezorgdheid of een melding? Houd ik mijn kinderen beter weg van de sportclub? Hoe kan ik als vrijwilliger in de sport kinderen beschermen? Hoe zorgen we ervoor dat dit thema bespreekbaar wordt in onze club? Waar kan ik terecht met vragen en bezorgdheden? Ook komt het Vlaggensysteem Sport met Grenzen aan bod, een tool die seksueel gedrag in sportorganisaties bespreekbaar maakt en een methode van aanpak geeft. Ongelijk spel zet zich mee in voor een veilig sportklimaat en is een gids voor iedereen die het risico op seksueel geweld in de sport ernstig neemt.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
ONGELIJK SPEL
Author(s)
Tine Vertommen
ISBN
9789057188558
Publication date
15-05-2019
Language
Dutch

Willy Calewaert Leerstoel

De Leerstoel Willy Calewaert besteedt aandacht aan maatschappelijk relevante onderwerpen en verspreidt het vrijzinnig humanistische gedachtegoed via onderwijs. Elk jaar werkt de VUB hiervoor samen met deMens.nu.
#Willy Calewaert Leerstoel

Tine Vertommen

Dr. Tine Vertommen is oud-competitiezwemster, moraalfilosofe en criminologe. Ze is werkzaam als onderzoeker aan de Thomas More hogeschool en Universiteit Antwerpen en is de bezielster van het VOICE-project in Vlaanderen. Samen met slachtoffers van seksueel geweld in de sport ijvert ze voor een betere preventie en omkadering.

More about Tine Vertommen

You may also be interested in ...

Political and social sciences
DE MYTHE VAN DE ARBEIDSMARKT

Paul de Beer

Show details
Political and social sciences
ANTIPODE

Hind Fraihi

Show details
Political and social sciences
ALS JE KLAAR BENT, MAG JE NAAR HUIS

Tom Vander Beken

Show details
Political and social sciences
REGELS VOOR ROBOTS

Katleen Gabriels

Show details
Political and social sciences
'ANONIEM' IS EEN VROUW

Jean-Jacques Amy

Show details
Political and social sciences
WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT

Tom Lanoye

Show details