Synopsis

In vele westerse democratieën zorgt het populisme voor heel wat beroering. Vlaams Belang was één van de eerste gangmakers van de weerstand van het misnoegde volk. Vandaag lijkt geen partij beter bestudeerd, maar toch komen haar kiezers zelden aan het woord. In dit boek luisteren we uitdrukkelijk naar de verhalen van deze ongehoorde stemmen. De gesprekken bieden een verhelderend inzicht in het huidig maatschappelijke onbehagen van de blanke burger. De Vlaams Belang-kiezers spreken openlijk hun onvrede uit over de multiculturele samenleving en de problemen die de vreemdeling met zich brengt wanneer hij toetreedt tot de buurt, de stad, de welvaartsstaat en de publieke ruimte. Het ongenoegen richt zich echter ook op de politiek die geen antwoorden biedt op hun grieven en die onverschillig lijkt toe te kijken. Proteststemmen worden als ongepast opzij gezet, wat de legitimiteit van de democratie ondermijnt. Hoe divers het electoraat van het Vlaams Belang ook is, wat hun kiezers bindt is net dit verzet tegen de schuldige vreemde en de onverantwoordelijke politiek. De weerstand mondt uit in een nieuwe, populistische coalitie. Dit boek onderzoekt hoe maatschappelijk onbehagen zich politiek vertaalt en zich ontwikkelt tot een brede populistische tegenbeweging. Het Vlaams Belang heeft nu wel aan populariteit moeten inboeten, maar dit belet niet dat de roep naar verandering blijft. In die zin biedt Ongehoord Populisme een heldere inkijk in de aantrekkingskracht van het populisme en de uitdagingen die dit stelt voor de democratie.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
ONGEHOORD POPULISME
Author(s)
Thierry Kochuyt , Koen Abts
ISBN
9789057186295
Publication date
03-07-2017
Pages
264
Language
Dutch

Thierry Kochuyt

Thierry Kochuyt is dr. in de Sociologie (KU Leuven) en is gast­docent (geweest) in België, Bulgarije, Libanon en de V.A.E.

More about Thierry Kochuyt

Koen Abts

Koen Abts is docent sociologie aan de Universiteit van Tilburg en onderzoeksleider aan het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek van de KU Leuven.

More about Koen Abts

You may also be interested in ...

Political and social sciences
WOKE IS HET NIEUWE MARRAKECH-PACT

Tom Lanoye

Show details
Political and social sciences
DE MYTHE VAN DE ARBEIDSMARKT

Paul de Beer

Show details
Political and social sciences
DIPLOMATIC SKILLS. THE BASICS

Johan Verbeke

Show details
Political and social sciences
HOE ECONOMIE HET PROBLEEM WERD

Koen Byttebier

Show details
Political and social sciences
ONDER POPULISTEN (PAUL VERBRAEKENLEZING 2022)

Anton Jäger

Show details
Political and social sciences
DE PSYCHOLOGIE VAN DE POLITIEK

Christ'l De Landtsheer

Show details