NIEUWS, DIVERSITEIT EN DEMOCRATIE

Pascal Verhoest
Leen d'Haenens

Study books

Synopsis

Nieuwsdiversiteit is van groot belang voor de uitbouw en het behoud van een deliberatieve democratie. Diversiteit gaat daarbij zowel over de inhoud, de opinies als de actoren die in het nieuws aan bod komen. Nieuws, diversiteit en democratie doorprikt een aantal wetenschappelijke en politieke mythes over het ontstaan van filter-bubbels en polarisering van het nieuwsaanbod. Hoe kan het dat het aanbod van nieuwskanalen toeneemt en de diversiteit van de inhoud toch verschraalt? Hoe komt het dat meeste mensen een divers nieuwsmenu aanhouden en daar relatief eenzijdige informatie aan overhouden? Deze en andere vragen worden in dit boek op inzichtelijke manier toegelicht, op basis van onderzoek dat de toetssteen van de internationale kritiek heeft doorstaan. Het boek besluit met een herbronning over de rol en functie van de media als leveranciers van informatiediversiteit. De auteurs beargumenteren dat de mainstream media in de nieuwe mediaeconomie een primordiale rol blijven spelen als hoeders van de democratie. Opties over hoe journalisten kunnen blijven bijdragen tot meer (nieuws)diversiteit worden voorgesteld.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
NIEUWS, DIVERSITEIT EN DEMOCRATIE
Author(s)
Pascal Verhoest , Leen d'Haenens
ISBN
9789461171184
Publication date
16-09-2021
Language
Dutch

Pascal Verhoest

PASCAL VERHOEST is professor communicatiewetenschappen aan de VUB en onderzoeksmanager van ECHO, de VUB onderzoeksgroep over media, cultuur en politiek. Hij is tevens geaffilieerd onderzoeker van het Instituut voor Media Studies van de KU Leuven. Pascal Verhoest combineerde een carrière als academicus met functies als beleidsadviseur (onder meer voor de Europese Commissie en de OESO en diverse Europese overheden) en als beleidsmaker (bij de Belgische Federale Overheid en de Europese Commissie). Sinds 2014 is hij opnieuw voltijds toegewijd aan zijn academische activiteit.

More about Pascal Verhoest

Leen d'Haenens

Leen d'Haenens is gewoon hoogleraar communicatiewetenschappen aan het Instituut voor Mediastudies van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven. Ze onderzoekt nieuwsdiversiteit, mediabeleid en publieke waarden, publieksattitudes ten aanzien van migratie, en het mediagebruik van jongeren.

More about Leen d'Haenens

You may also be interested in ...

Communication sciences
ANALYSE VAN MEDIATEKSTEN EN GEMEDIEERDE COMMUNICATIE-INHOUDEN

Leen d'Haenens & Joke Bauwens & Willem Joris

Show details
Communication sciences
JOURNALISTIEK UIT BALANS?

Karolin Soontjens & Kathleen Beckers & Annelien Van Remoortere

Show details
Communication sciences
MEDIA EN JOURNALISTIEK IN VLAANDEREN (HERZIENE EDITIE)

Jonathan Hendrickx

Show details
Communication sciences
MEDIA EN INNOVATIE IN EEN VERANDERENDE SAMENLEVING

Tim Raats & Tom Evens

Show details
Communication sciences
DE KRACHT VAN KLEUR

Marcel De Cleene

Show details