Synopsis

Brussel staat voor grote uitdagingen op het vlak van mobiliteit en logistiek. Structurele files van en naar Brussel zijn een dagelijks probleem. Het groot aantal pendelaars (meer dan de helft van de verplaatsingen met de wagen in Brussel), het groot aantal studenten (meer dan 80 000) en de intense economische, sociale en culturele activiteit leggen een immense druk op de transportinfrastructuur en de kwaliteit van de openbare ruimtes. De bereikbaarheid van Brussel is cruciaal voor de economische activiteit, maar de verbindingen tussen de verschillende stadswijken vormen ook een belangrijke stedelijke uitdaging. Ook brengen mobiliteit en logistiek heel wat externe effecten met zich mee, zoals lokale emissies en geluid, die op hun beurt een impact hebben op de gezondheid van de omwonenden, de verkeersveiligheid, etc. Bovendien wordt verwacht dat de Brusselse bevolking verder zal toenemen, het geen de vraag naar mobiliteit en goederenvervoer zal doen stijgen. In dit boek brengen de auteurs een overzicht van recent onderzoek rond de mobiliteit en logistiek van, naar en in Brussel. Hierbij wordt, naast de recentste cijfers over het verplaatsingsgedrag, ingezoomd op het belang van de transporttijd bij de keuze van transportmodus en de mogelijkheid van telewerken. Aan de hand van up-to-date gegevens wordt een beeld geschetst van de belangrijkste structuren voor stadsdistributie in en rond Brussel. Hierna wordt ingegaan op verschillende oplossingen om stadsdistributie duurzamer te maken, waarbij de specifieke problematiek rond de toelevering van de kleinhandel extra wordt belicht. Tot slot worden ook het luchthavenvervoer en de internationale mobiliteit van en naar Brussel niet vergeten. De reeks Stadsschriften/Cahiers urbains/Urban Notebooks staat breed open voor onderwerpen die de stad en stedelijkheid onderzoeken en maatschappelijk in discussie brengen. De reeks wordt geleid door een interdisciplinair en interuniversitair samengestelde redactieraad die bestaat uit die bestaat uit Eric Corijn (hoofdredacteur), Jessica van de Ven (redactiesecretaris), Maarten Loopmans, Anne Winter, Rudi Janssens, Bas Van Heur, Stijn Oosterlynck en Sofie Vermeulen.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
MOBILITEIT EN LOGISTIEK IN BRUSSEL
Author(s)
Cathy Macharis , Frédéric Dobruszkes , Michel Hubert
ISBN
9789057182891
Publication date
12-01-2014
Pages
223
Language
Dutch

Stadsschriften

The series Urban Notebooks/Stadsschriften/Cahiers Urbains treats subjects that deal with the city and urbanity.
#Stadsschriften

Cathy Macharis

Prof. dr. Cathy Macharis teaches courses in operations and logistics management, as well as in transport and sustainable mobility at the Vrije Universiteit Brussel. Her research group MOSI - Transport and logistics focuses on establishing linkages between advanced operations research methodologies and impact assessment. She has been involved in several national and European research projects dealing with topics such as the location of intermodal terminals, assessment of policy measures in the field of logistics and sustainable mobility, etc. Website: www.vub.ac.be/MOSI-T

More about Cathy Macharis

Frédéric Dobruszkes

Frédéric Dobruszkes est docteur en sciences géographiques et maître de conférences à l’Université libre de Bruxelles (IGEAT) où il enseigne les questions de transport en lien avec l’environnement et le tourisme.

More about Frédéric Dobruszkes

Michel Hubert

Michel Hubert est docteur en sociologie et professeur ordinaire à l’Université Saint-Louis – Bruxelles où il enseigne les mutations et politiques urbaines contemporaines et la sociologie des mobilités.

More about Michel Hubert

You may also be interested in ...

Spatial planning, mobility, and urban studies
ONBEGONNEN WERK

Paul Blondeel

Show details
Spatial planning, mobility, and urban studies
THE RISE OF THE COMMON CITY

Louis Volont & Thijs Lijster & Pascal Gielen

Show details
Spatial planning, mobility, and urban studies
DE STAD BETER NA CORONA?

Luce Beeckmans & Eric Corijn & Stijn Oosterlynck

Show details
Spatial planning, mobility, and urban studies
COLLECTIVE HOUSING

Joren Sansen & Michael Ryckewaert

Show details
Spatial planning, mobility, and urban studies
CULTURAL & CREATIVE INDUSTRIES IN BRUSSELS

François Rinschbergh & Eva Swyngedouw & Jef Vlegels

Show details
Spatial planning, mobility, and urban studies
LA PLANIFICATION SANS LE PLAN

Sarah Levy

Show details