MEDIA EN INNOVATIE IN EEN VERANDERENDE SAMENLEVING

UItdagingen voor de Vlaamse mediasector

Tim Raats
Tom Evens

Synopsis

Onze media staan vandaag voor gigantische uitdagingen. Businessmodellen worden grondig door elkaar geschud, mediagebruik verschuift van klassieke mediakanalen richting online en mobiel, en lokale mediamerken nemen het steeds meer op tegen internationale spelers zoals Netflix, Facebook of YouTube. Waar we onze favoriete fictiereeksen kijken, welke persoonlijke data we delen met anderen, waar we betrouwbaar nieuws halen en wie beweert geloofwaardig nieuws te brengen: allen zijn ze het laatste decennium aan grote verandering onderhevig. Tegelijkertijd wordt onze samenleving complexer en geconfronteerd met polarisering en de uitholling van het democratisch debat, uitdagingen op het vlak van inclusie en diversiteit, en de blijvende bestendiging van maatschappelijke ongelijkheid.

Dit boek bundelt de resultaten van de leerstoel ‘Media in een samenleving in transitie’, een onderzoekssamenwerking tussen VRT, Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel. Het toont de raakvlakken tussen media-innovatie en maatschappelijke breuklijnen, en welke uitdagingen deze stellen voor de toekomst van het Vlaamse medialandschap.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
MEDIA EN INNOVATIE IN EEN VERANDERENDE SAMENLEVING
Author(s)
Tim Raats , Tom Evens
ISBN
9789461172280
Publication date
12-11-2021
Language
Dutch

Tim Raats

Tim Raats is professor Mediastudies aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Bij het onderzoekscentrum imec-SMIT-VUB leidt hij de Media Economics and Policy Unit. Tim is medehouder van de leerstoel ‘Media in een samenleving in transitie’ en specialiseert zich in Vlaams en Europees mediabeleid en audiovisuele productie in kleine landen.

More about Tim Raats

Tom Evens

Tom Evens is professor Media-industrieën en Technologiebeleid aan de Universiteit Gent en verbonden aan de onderzoeksgroep imec-mict-UGent. Hij is medehouder van de leerstoel ‘Media in een samenleving in transitie’ en publiceerde veelvuldig over recente ontwikkelingen in de media- en technologie-industrie, met specifieke aandacht voor streaming- en televisieplatformen, televisiesportrechten en digitale radio.

More about Tom Evens

You may also be interested in ...

Communication sciences
ANALYSE VAN MEDIATEKSTEN EN GEMEDIEERDE COMMUNICATIE-INHOUDEN

Leen d'Haenens & Joke Bauwens & Willem Joris

Show details
Communication sciences
JOURNALISTIEK UIT BALANS?

Karolin Soontjens & Kathleen Beckers & Annelien Van Remoortere

Show details
Communication sciences
MEDIA EN JOURNALISTIEK IN VLAANDEREN (HERZIENE EDITIE)

Jonathan Hendrickx

Show details
Communication sciences
NIEUWS, DIVERSITEIT EN DEMOCRATIE

Pascal Verhoest & Leen d'Haenens

Show details
Communication sciences
DE KRACHT VAN KLEUR

Marcel De Cleene

Show details