Synopsis

Humanisten, Waar staan die voor? Het woord humanisme verwijst naar de mens en het menselijke, zoveel is duidelijk. Maar hoe denken humanisten na over de mens? Wat voor vreemde wezens zijn wij eigenlijk?  Waar komen we vandaan en waar willen we naartoe? 

Het humanisme geeft wetenschappelijk verantwoorde antwoorden op dergelijke vragen, vrij van dogmatische en religieuze overtuigingen. Tegelijkertijd ontwikkelen humanisten ook ideeën over het goede leven en zetten ze zich in voor mensenrechten, voor het behoud van de natuur, voor vrijheid en gelijkheid en voor andere positieve waarden, kortom: voor alles wat het leven mooi en de moeite waard maakt. 

Ze putten daarbij uit tal van bronnen, van schrijvers en filosofen vanaf de oudheid, maar evengoed vinden ze inspiratie bij kunstenaars en denkers die een steen in de goede richting verleggen en een betere wereld doorgeven aan alle mensen die na ons komen. 

Leve het goede leven! Humanisme voor iedereen is een beknopte en toegankelijke inleiding tot wat humanisme en vrijzinnig humanisme vandaag betekenen en wat de meerwaarde ervan is in een moderne samenmeving die geconfronteerd wordt met vele, soms nieuwe, belangrijke uitdagingen. 

Specifications

Title
LEVE HET GOEDE LEVEN!
Author(s)
Johan Braeckman , Gwenny Cooman
ISBN
9789461174505
Publication date
24-05-2023
Pages
52
Language

Johan Braeckman

Johan Braeckman (Wetteren, 1965) is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Eerder was hij Socrates hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. In het kader van de leerstoel Willy Callewwaert doceerde hij ook aan de Vrije Universiteit brussel. Hij publiceerde meerde boeken, artikels en essays over onder meer bio-ethiek, milieufilosofie, de evolutietheorie, culturele aspecten van de wetenschappen en over de aloude vraag wat het goede leven inhoudt. Uitgeverij Home Academy bracht meerdere hoorcolleges van hem uit, onder meer over Darwin, kritisch denken en de geschiedenis van de wijsbegeerte. Hij is een van drijvende krachten achter de humanistische denktank Kwintessens. 

More about Johan Braeckman

Gwenny Cooman

Gwenny Cooman (Etterbeek, 1981) is fotografe en werkt voor de stad Oostende. Ze maakt reeds twee decennia foto's en beeldmateriaal voor videoclips. Haar fotografie focust op de grauwe kanten van de samenleving, maar ook op de natuur in al haar dramatische, overweldigende, soms nostalgische en bevreemdende schoonheid.

More about Gwenny Cooman

You may also be interested in ...

Philosophies, ideologies, and religions
EN NOG EEN GOEDE GEZONDHEID (NL)

Ignaas Devisch

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
1523 - THE FIRST MARTYRS OF THE REFORMATION

Harry Sinnaghel

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
CLASH

Hans Claus

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
A QUESTION OF TRUTH

Joke Bauwens & Vincent Ginis & Trisha Meyer & Bart Van Kerkhove & Karl Verstrynge

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
ONS LEVENSEINDE HUMANISEREN

Wim Distelmans & Hugo Van den Enden

Show details
Philosophies, ideologies, and religions
LOGES IN HET WAASLAND IN DE NEGENTIENDE EEUW

Mario Hoste & Eddy Michotte

Show details