JOURNALISTIEK UIT BALANS?

Inhoud, percepties, en gevolgen van partijdigheid van de Vlaamse media

Karolin Soontjens
Kathleen Beckers
Annelien Van Remoortere

GPRC Study books

Synopsis

Is de journalistiek in Vlaanderen uit balans? Als we critici mogen geloven wel. Zo beklagen sommige politici zich wel eens over de ongelijke behandeling van politieke partijen in de traditionele media. Dit imago van partijdigheid draagt bij aan het tanend vertrouwen in de traditionele pers. Vertrouwen dat nochtans cruciaal is, wil deze pers haar rol als vierde macht in onze democratie naar behoren vervullen.

In dit boek werpen we een nieuw licht op het debat over partijdigheid van de pers. We onderzoeken aan de hand van originele data hoe en in welke mate de belangrijkste stakeholders – burgers, politici, en journalisten zelf – partijdigheid ervaren. Hebben ze het gevoel dat Vlaamse nieuwsmedia partijdig zijn? En waarom (niet)? En stroken deze percepties met de realiteit?

In Journalistiek uit balans? formuleren we antwoorden op al deze vragen en bieden we actuele inzichten voor studenten, onderzoekers, journalisten, politici en burgers die begaan zijn met de werking van de media en journalistiek en hun impact op onze samenleving.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
JOURNALISTIEK UIT BALANS?
Author(s)
Karolin Soontjens , Kathleen Beckers , Annelien Van Remoortere
ISBN
9789461174727
Publication date
05-06-2023
Language
Dutch

Karolin Soontjens

Karolin Soontjens is postdoctoraal onderzoeker in de onderzoeksgroep Media, Middenveld & Politiek aan de Universiteit Antwerpen. Ze doet voornamelijk onderzoek naar politici, hun percepties en gedrag. Daarnaast doet ze onderzoek naar de communicatie van politici, en naar percepties van partijdigheid van de nieuwsmedia.

More about Karolin Soontjens

Kathleen Beckers

Kathleen Beckers is assistant professor in politieke communicatie en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Voorheen werkte zij bij de Universiteit Antwerpen als onderzoeker. Haar voornaamste onderzoeksinteresse is de relatie tussen journalistiek en publieke opinie, maar ook andere journalistieke onderwerpen zoals inhoudelijke nieuwsdiversiteit worden behandeld in haar onderzoek.

More about Kathleen Beckers

Annelien Van Remoortere

Annelien Van Remoortere is assistant professor in politieke communicatie aan de Universiteit van Wageningen. Haar onderzoek richt zich op de invloed van media op politici en burgers. Haar meest recente werk richt zich voornamelijk op hoe datagedreven technieken politieke campagnevoering beïnvloeden en veranderen.

More about Annelien Van Remoortere

You may also be interested in ...

Communication sciences
ANALYSE VAN MEDIATEKSTEN EN GEMEDIEERDE COMMUNICATIE-INHOUDEN

Leen d'Haenens & Joke Bauwens & Willem Joris

Show details
Communication sciences
MEDIA EN JOURNALISTIEK IN VLAANDEREN (HERZIENE EDITIE)

Jonathan Hendrickx

Show details
Communication sciences
MEDIA EN INNOVATIE IN EEN VERANDERENDE SAMENLEVING

Tim Raats & Tom Evens

Show details
Communication sciences
NIEUWS, DIVERSITEIT EN DEMOCRATIE

Pascal Verhoest & Leen d'Haenens

Show details
Communication sciences
DE KRACHT VAN KLEUR

Marcel De Cleene

Show details