HET BOMBARDEMENT OP ELSENE EN EVERE

7 september 1943

Albert Guyaux

Synopsis

Op 7 september 1943 vond een bombardement plaats op de wijk van de Kroonlaan in Elsene: de Fritz Toussaint-kazerne werd zwaar getroffen. Vanuit de lucht gezien, is het niet verwonderlijk dat de geallieerde bommenwerpers per vergissing de site van de kazernes van Elsene als doelwit namen. Omdat de rijkswacht zich sinds het laatste kwart van de 19e eeuw geleidelijk in deze Brusselse wijk had gevestigd, kreeg hij vooral een militaire functie, die in oorlogstijd een strategische rol kon spelen. Albert Guyaux verdiepte zich in de plaatselijke geschiedenis, die bijzonder indrukwekkend is. Zijn gretigheid om de details van deze tragedie te kennen, kwam natuurlijk door de verhalen van getuigen uit die tijd, maar ook door de interesse van veel jongere generaties die zopas in de wijk waren komen wonen. Er bestonden enkele schriftelijke getuigenissen en enkele vergeten foto’s die tientallen jaren ergens in een lade hadden liggen te vergelen, maar er was geen uitgebreid onderzoek gepubliceerd over deze duistere gebeurtenis in de oorlog 1940-1945. Tot Albert Guyaux dit boek schreef. Deze publicatie is ook beschikbaar in het Frans.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
HET BOMBARDEMENT OP ELSENE EN EVERE
Author(s)
Albert Guyaux
ISBN
9789461172754
Publication date
15-02-2022
Language
Dutch

Albert Guyaux

Albert Guyaux (1935), voormalig uitvoerend directeur van het Collège royal des médecins de l’agglomération bruxelloise, is geboren in de rijkswachtwijk in Elsene.

Door de heruitgave te steunen, slaan de Université libre de Bruxelles en de Vrije Universiteit Brussel de handen in elkaar om ervoor te zorgen dat zijn getuigenis de herinnering levendig houdt aan de burgerslachtoffers van de oorlog en de zware tol die de Brusselaars hebben betaald. Met Usquare.brussels gaan de ULB en de VUB vol ambitie deze uitdaging aan door van de voormalige rijkswachtschool van Elsene een excellentiecentrum te maken dat openstaat voor de stad en dat goed verankerd is in de wijk.

More about Albert Guyaux

You may also be interested in ...

History
HOEDERS VAN DE STAAT

Jan Naert

Show details
History
THE FORGOTTEN CHILDREN OF THE WAR

Paul De Keulenaer

Show details
History
VOLTOOID VERLEDEN, ONVOLTOOIDE GESCHIEDENIS

Peter Stabel & Jeroen Puttevils

Show details
History
DE ERFENIS VAN 1947

Yannis Skalli-Housseini & Luk Van Langenhove

Show details