CATECHISMUS VAN DE UNIVERSELE MORAAL

Patrick Stouthuysen

Synopsis

In 1868, in het heetst van de strijd tussen klerikalen en antiklerikalen, schrijft de Brusselse liberale publicist en econoom Charles le Hardy de Beaulieu (1816-1871) een Catechismus van de Universele Moraal. Antiklerikalen beklemtonen vooral de ongerijmdheden en de gevaren van het geloof. Zo wekken ze, meent le Hardy de Beaulieu, onbewust de indruk dat ze alleen een negatieve boodschap brengen en geen alternatief hebben voor hoe mensen moeten leven zonder op religie gesteunde regels. De Catechismus van de Universele Moraal is een pleidooi voor een gezamenlijke ethiek die harmonieus samenleven van mensen met uiteenlopende overtuigingen en levensbeschouwingen kan bevorderen. De boodschap van Charles le Hardy de Beaulieu blijft dan ook actueel.

Table of contents

  Table of contents

Specifications

Title
CATECHISMUS VAN DE UNIVERSELE MORAAL
Author(s)
Patrick Stouthuysen
ISBN
9789057186967
Publication date
30-11-2017
Language
Dutch

Blauwe maandag-reeks

Dit boek verschijnt in de Blauwe Maandag Reeks – Klassieken, reisverhalen, cahiers, waarin het Liberaal Archief vergeten erfgoedparels onder de aandacht brengt.
#Blauwe maandag-reeks

Patrick Stouthuysen

Patrick Stouthuysen is verbonden aan de vakgroep Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel waar hij de geschiedenis van het politieke en sociale denken doceert en onderzoek doet over de geschiedenis van het liberalisme. Hij publiceerde bij ASP eerder onder meer Alexis de Tocqueville. Over de democratie in Amerika (2008) en Adam Smith. Hoe worden landen welvarend? (2009).

More about Patrick Stouthuysen

You may also be interested in ...

History
GEORGES LORAND (1860-1918)

Nathan Lauwers

Show details
History
EEN BLAUWE PROGRESSIST

Christoph De Spiegeleer

Show details
History
HOEDERS VAN DE STAAT

Jan Naert

Show details
History
THE FORGOTTEN CHILDREN OF THE WAR

Paul De Keulenaer

Show details
History
VOLTOOID VERLEDEN, ONVOLTOOIDE GESCHIEDENIS

Peter Stabel & Jeroen Puttevils

Show details