BOEKVOORSTELLING: De kunst van samenleven - Een pleidooi voor een pluralistisch humanisme

Uitnodiging

31 januari &
26 februari 2019
De kunst van samenleven - Een pleidooi voor een pluralistisch humanisme

Hans Alma

De kunst van samenleven

Een pleidooi voor een pluralistisch humanisme


ISBN 978 90 571 8772 8
€ 23,95

 

Verschenen bij VUBPRESS

 

 

Het boek kan ter plaatse gekocht worden.

 

 

 

 

i.s.m.

De Groene Waterman

 

Humanistisch verbond

 

Barboek

 

De reeks Humanismen wil het denken over de hedendaagse condition humaine op een prikkelende en eigenzinnige manier stimuleren. Het begrip humanisme krijgt hier een zeer ruime omschrijving: respect voor de mens in zijn diversiteit en pluraliteit en voor de manier waarop individuen zoeken naar identiteit en zingeving. De reeks Humanismen komt tot stand onder begeleiding van prof. dr. Marc Van den Bossche van de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel.

 

De kunst van samenleven

Een pleidooi voor een pluralistisch humanisme

Hans Alma onderzoekt hoe humanisme als levensbeschouwing relevant kan zijn voor de 21e eeuw: zowel voor een persoonlijk zoeken naar zin als voor samenlevingsvragen in de publieke ruimte. Wat kan humanisme betekenen in antwoord op de vragen die migratie en klimaatverandering voor onze samenleving oproepen? Hoe wordt levensbeschouwing een constructieve kracht in ons persoonlijke en publieke leven? Staat in humanisme noodzakelijk de mens centraal of is ook een meer gelijkwaardige relatie tot andere levensvormen mogelijk? Welke rol spelen verbeeldingskracht en kunst in de ontwikkeling van een hedendaags humanisme?

 

Over dergelijke vragen gaat Hans Alma op donderdagavond 31 januari in gesprek met Rik Pinxten (professor emeritus culturele antropologie UGent), Johan Temmerman (hoogleraar systematische theologie Faculteit voor Protestantse Theologie Brussel) en Marc Van den Bossche (hoogleraar cultuurfilosofie Vrije Universiteit Brussel), onder leiding van Karel van Dinter (programmamaker en auteur) in De Groene Waterman in Antwerpen.

 

Op 26 februari volgt in Barbóék in Leuven een gesprek met Christa Anbeek (hoogleraar remonstrantse theologie Vrije Universiteit Amsterdam) en Edel Maex (psychiater, zenleraar en mindfulness-specialist). Zij spreken met Hans Alma over het belang van aandacht, verbeelding, kwetsbaarheid en spiritualiteit in het persoonlijke leven van mensen, maar ook voor een humane samenleving. Het gesprek wordt geleid door Marc Van den Bossche (hoogleraar cultuurfilosofie Vrije Universiteit Brussel).

 

Over de auteur

Hans Alma is gasthoogleraar hedendaags humanisme aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit Brussel. Zij was de eerste vrouwelijke rector magnificus aan een Nederlandse universiteit; een functie die zij van 2007 tot 2012 bekleed heeft aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Zij heeft een eigen praktijk op het gebied van coaching en training: een werkplaats voor zinvol leven en werken.


 

Boekvoorstelling:

Plaats: 

31/01: boekhandel De Groene Waterman,
Wolstraat 7 in Antwerpen

 

26/02: boekhandel Barbóék,
Schrijnmakersstraat 17 in Leuven

 

Beginuur: 20:00

 

Reserveren: bent u bij één van de avonden, of alletwee, graag bij? Laat het even weten via info@aspeditions.be

 


 

 

vubpress
// CONTACT // Daisy Hombroeckx | Pers & promotie
VUBPRESS| Keizerslaan 34 b, B-1000 Brussel | T + 32 (0)2 274 06 96
daisy.hombroeckx@aspeditions.be | www.vubpress.be

 

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

ASPeditions @ASPeditionsAcademic & Scientific publishers asp