lees dit bericht in uw browser

De gesel van Darwin

Of hoe we slachtoffers werden van de biologische evolutie

 

Academic & Scientific Publishers presenteert De gesel van Darwin. Of hoe we slachtoffers werden van de biologische evolutie, een kritisch essay van Mathieu Snykers. Het boek wordt voorgesteld in 2 lezingen op:

 • 22 januari 2010 om 20.00 u in de Hoofdbibliotheek
  (St. Willibrordusplein 8, Heusden)

  Inkom: gratis
  Organisatie: Davidsfonds Heusden-Zolder, Argus en Kom over de Brug
  Info en reservatie: 0477 62 31 57

 • 28 januari 2010 om 20.00 u in CC ’t Getouw
  (Molenhoekstraat 2, Mol
  ) Vergaderzaal 3
  Inkom: € 5 voor niet-leden HVV, € 3 voor leden HVV en studenten
  Organisatie: HVV, AMD, Masereelfonds en Valk
  Info en reservatie: 0477 62 31 57

De opbrengst van dit boek gaat integraal naar SOFHEA, het bloedkankerfonds Gasthuisberg Leuven.

   

€ 25,00
303 pagina's
ISBN: 9789054876335

BESTEL

kaft

DE GESEL VAN DARWIN

Of hoe we slachtoffers werden van de biologische evolutie

Mathieu Snykers

De klimaatwijziging krijgt veel aandacht. Dat is niet meer dan normaal, want er gaat een grote potentiële dreiging van uit. Maar de voorgestelde maatregelen zijn onvoldoende om te komen tot echte duurzaamheid. Daarvoor moet het psychologische mechanisme worden aangepakt dat mensen aanzet om de aarde overmatig te belasten. Statuszucht en bezitsdrang liggen aan de basis. Ze vonden een goede voedingsbodem in onze standensamenlevingen en de verhoogde bevolkingsdruk
De meeste leiders menen, in lijn met de vooruitgangsgedachte, dat het voldoende is nieuwe technologieën te ontwikkelen om uit de problemen te geraken. Dat is een erg kortzichtig denken waarmee we enkel wat ruimte scheppen tot de volgende crisis.

Hoe het mechanisme onze aarde in de moeilijkheden kon brengen en waarom we het zo moeilijk hebben van koers te veranderen is het onderwerp van het boek ‘De gesel van Darwin’ van Mathieu Snykers, waarover de auteur het zal hebben in de aangekondigde lezingen.

 

Klik hier om een fragment uit het boek te lezen

Klik hier om het boek te bestellen

   

Over de auteur

Mathieu Snykers is doctor in de wetenschappen met specialiteiten materiaalfysica en kernfusie. Zijn brede interesse in de menswetenschappen groeide nadat hij in 1991 ernstig ziek werd. Hij is auteur van de boeken Overleven met chemotherapie, De verborgen mechanismen van ons bestaan en De zoektocht naar onszelf. Sinds 1998 werkt hij ook als wetenschapsjournalist.

   

Reacties op De gesel van Darwin

Met ‘de gesel van Darwin’ analyseert Mathieu Snykers op een moedige en volgehouden wijze de vele oorzaken die achtereenvolgens of synchroon leiden naar destabilisatie en onevenwicht in de maatschappijen van vroeger en nu. De heldere stijl en volgehouden rode draad van het boek, maken het bijzonder leesbaar en instructief. Dit werk is een aanzet om creatief na te denken over de draagwijdte van de globalisatie en de verantwoordelijkheid van filosofie, politiek, wetenschap en van elk van ons, voor de toekomstige evolutie naar een kwalitatieve en meer leefbare samenleving.

[ Prof. em. Oscar Vanderborght, editor van Planeet op drift (2008) ]

‘De gesel van Darwin’ is een grondige analyse van de wijze waarop bepaalde menselijke psychologische eigenschappen, die het resultaat zijn van darwinistische processen, enkel de gepaste omgeving nodig hadden om onze aarde uit balans te brengen. Ze is gesteund op een brede waaier van menswetenschappelijke kennis. Beleidsmensen houden er best rekening mee bij het uitstippelen van een toekomstplan.

[ Prof. Johan Braeckman, auteur van Darwins moordbekentenis (2001) ]

Om de transitie naar een sociaal-ecologische samenleving te kunnen maken, is allereerst een goed begrip nodig van de vele barrières. Deze knelpunten zijn van zowel cultureelpsychologische als objectief-structurele aard. Dit waardevolle boek verschaft de lezer meer inzicht in de bijdrage van de diepmenselijke, sociaal-psychologische barrières.

[ Dr. Peter Tom Jones, K.U.Leuven, co-auteur van Terra Incognita (2006) en Terra Reversa (2009) ]